A szakértők sem tudják, mikor ér véget az amerikai megaszárazság

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint az Egyesült Államok nyugati részét sújtó aszály nem fog véget érni a közeljövőben – írja az ABC. A térségben évtizedek óta tart egy megaszárazság, amely a jelek alapján 2022-ben sem enyhül majd.

A délnyugati régióban a 2020 januárja és 2021 augusztusa óta lehullott csapadék mennyisége legalább 1895 óta nem volt ilyen alacsony.

A 2021-2022-es tél az előrejelzések szerint ráadásul kivételesen száraz lesz.

Laetizia Haessig / EyeEm / Getty Images

Sok szakértő véli úgy, hogy az amerikai megaszárazság a klímaváltozás közvetlen következménye. A NOAA friss jelentésében ugyan nem kapcsolják össze a két jelenséget, de kiemelik, hogy a globális felmelegedés sokat ronthat a helyzeten. A kutatók abban bíznak, hogy a La Niña természetes óceáni és légköri jelenség enyhülést hozhat Nyugat-Amerikába. Bár a La Niña hatásai igen változatosak lehetnek, az érintett térségben jellemzően nagyobb csapadékozás kíséri a jelenséget.

Az éghajlati átalakulás hatásai már most érezhetőek a régióban. Arról, hogy a folyamat miként sodorja veszélybe a világ egyik leggazdagabb területét, itt olvashat bővebben.

The post A szakértők sem tudják, mikor ér véget az amerikai megaszárazság first appeared on 24.hu.


Source: 24 teszt