Kádárt majdnem annyian tartják pozitív történelmi szereplőnek, mint Nagy Imrét

A Nagy Imre halálos ítéletéért elsősorban felelős Kádár Jánost csaknem ugyanannyian (55 százaléknyian) ítélik meg kedvezően, mint a mártír miniszterelnököt (60 százalék) – derül ki a 444.hu megrendelésére készült Medián-felmérésből. Talán még furcsább, hogy 37 százaléknyian mindkettőjükről elsősorban jót gondolnak, és az így válaszolók aránya még a Fidesz-szavazók körében is eléri az egyharmadot. A jobbikosok 36, a baloldali ellenzék szavazóinak 49 százaléka képes kezelni ezt az ellentmondást. Kádárra a válaszadók 27, Nagy Imrére 16 százalék tekint negatív történelmi szereplőként.

A forradalom miniszterelnökénél és a forradalmat leverő Kádár Jánosnál sokkal rosszabb a megítélése Horthy Miklósnak (őt 27 százalék ítéli meg kedvezően) és Rákosi Mátyásnak (9 százalék), de mindkét érték kedvezőbb, mint egy 2005-ben készült hasonló felmérésben.

Az 1956-os forradalom a magyar történelem dicsőséges fejezeteinek eseményei között nem foglal el kimagasló helyet a közgondolkodásban: az emberek kicsit kevesebb, mint fele emeli ki (47 százalék). Ennél lényegesebb jobb a megítélése az államalapításnak, 1848-as forradalomnak és szabadságharcnak, és talán meglepő módon az 1990-es rendszerváltásnak, kevesebben említették viszont 1945-öt, az ország német megszállásának végét, a 2004-es EU-csatlakozást és a kiegyezést.


Source: 24 teszt