Magyarországra is Kínából érkeznek az alkatrészek, heteken belül elfogyhatnak a készletek

A globális feldolgozóipari beszállítói láncokba Kína nagyon erőteljesen beépült az elmúlt időszakban, és ez alól Magyarország sem kivétel

— erről beszélt a Portfoliónak Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója. Hozzátette: egyre kevesebb olyan termék van a világon, amihez nem használnak fel Kínából származó alkatrészeket.

A cikke szerint a kínai Holdújév időszakára minden évben felkészülnek a vállalatok, most azonban a koronavírus miatt meghosszabbították a Holdújévet.

A legtöbb cégnek annyi puffere van, hogy kitartson a Holdújév időszakára, ha viszont a meghosszabbítás után sem áll helyre a kínai szállítás – amire egyre nagyobb esély van –, akkor számos vállalat termelése akadozhat vagy akár le is állhat

— figyelmeztetett Sinkó, aki szerint egyre több európai cég sötétben botorkál, mert a telefon másik végén nincs senki, amikor a kínai partnereiket keresik, a helyzet pedig még tovább is romolhat.

A jelenlegi kínai közlés alapján február 10-én újraindul a termelés a kínai gyárakban, azonban egyelőre azt látni, hogy a megbetegedések száma nem csökken, vagyis nagy kérdés, hogy valóban újraindul-e akkor a termelés.

Tavaly az a 21 régió termelte meg a kínai GDP 80 százalékát és az export 90 százalékát, ahol leállt a termelés.

A lap a Morgan Stanley közgazdászának becslései alapján arról ír, hogy további egy hét leállás 5-8 százalékponttal vetheti vissza a januári és a februári ipari termelést.

Sinkó szerint Magyarországon működő vállalatok még nem álltak le a koronavírus miatt, mert a Holdújévre mindenki felkészült, azonban néhány héten belül már lehet, hogy egyes cégeknek akadozik vagy leáll a termelése. A további meghosszabbításnak már lehetnének áldozatai.

Sinkó hangsúlyozta: egyelőre a meglévő készletek és a biztonsági készletek biztosítják a termelés folytonosságát hazánkban, azonban logisztikai vakrepülés van. Miután ez már nem az első vírus, amely az elmúlt évtizedekben Kínából indult el, így számos vállalat elkezdheti újragondolni a beszállítói láncait — tette hozzá a szakember, aki szerint elképzelhető, hogy Vietnam lehet a mostani folyamatok nyertese. Sinkó úgy véli, nagyon sok vállalat gondolkodik el a jelenlegi helyzetben a hosszú beszállítói láncokról, amelyeknek a megszakadását a jövőben úgy lehet majd elkerülni, ha rövidítenek rajta.

Kiemelt kép: STR/AFP


Source: 24 teszt