Az MNB nem vizsgálja külön Varga Juditék hitelét

A jegybankelnök a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdésére válaszolva tette egyértelművé, hogy az MNB külön nem vizsgálja az igazságügyi miniszter és férje ingatlanhitelét.

Matolcsy György azt írta, a Varga Judit és férje által felvett 192 millió forintos hitel megvalósulhatott a jegybank jövedelemarányos törlesztőrészletet, hitelfedezeti arányokat előírő (Adósságfék) rendeletével,

így az MNB a rendelkezésére álló információk alapján nem tervezi terven felüli eljárás ellenőrzési eljárás megindítását az ügyben.

Matolcsy György ugyanakkor emlékeztetett rá, az MNB folyamatosan ellenőrzi, hogy a bankok betartják-e a szabályokat, így az Adósságfék-rendeletet is, és határozottan fellép a jogsértésekkel szemben.

Bangóné Borbély Ildikó másodszor kérdezett rá a hitelre, szerinte ugyanis Matolcsy György előző kérdésére nem válaszolt érdemben. Az MNB-elnök akkor azt írta, az MNB végez egyedi ügyekben ellenőrzést, de törvényi felhatalmazás híján, banktitoknak minősülő adatokról nem adhat tájékoztatást. A szocialista képviselő jelezte, semmi olyat nem kérdezett, ami érinthetné a banktitkot, csak arra kíváncsi, a Magyar Nemzeti Bank szabályai adnak-e lehetőséget ekkora összegű hitel megállapítására.

The post Az MNB nem vizsgálja külön Varga Juditék hitelét first appeared on 24.hu.


Source: 24 teszt