Az ukrán elnök három tévét bezáratott

A Kárpáti Igaz Szó példátlannak nevezi, hogy a nemzetbiztonsági tanács határozatára hivatkozva Volodimir Zelenszkij bezáratott több ellenzéki televíziót. Elemzők szerint a NewsOne, a ZIK és a 112 Ukraina nevű adók ellen hozott intézkedésekkel a teljes ukrajnai sajtót megfélemlíti a hatalom.

Az államfő azt állította, nagyon nehezen hozta meg a döntést, mert a sajtószabadság híve.

Ugyanakkor ezek a médiumok, orosz pénzzel, próbálták Kijev euroatlanti integrációs törekvéseit gátolja. A függetlenségért vívott harcot az információs térben is folytatni kell – tette hozzá.

Az elnök előző nap egy interjúban arról beszélt, meg kell megtiltani az oligarcháknak, hogy befolyásolják a politikát.

Azt mondta, az oligarcháktól két módon lehet megszabadulni, meg kell nekik tiltani, hogy tévécsatornáik legyenek, hogy uralják egyik-másik médiafelületet és azt, hogy befolyásolhassák a honatyákat.

Ezt el lehet érni, ezt meg akarom csinálni Ukrajnában.

Megcsinálta, az elnök rendelete gyakorlatilag megvonta a három tévécsatorn működési jogát, öt évre szóló szankciókat vezetett be tulajdonosuk, Tarasz Kozak ellenzéki politikus ellen, jelentette az állami hírügynökség szerdán ukrán és orosz hírportálok alapján.

Az Ellenzéki Blokk – Életért nevű párt képviselője néhány éve vette meg a három tévét működtető médiaholdingot, amely valójában az ukrán sajtóban Vlagyimir Putyin „komájaként” emlegetett Viktor Medvedcsukhoz kötődik. A három tévé kedd éjszaka, az elnöki rendelet megjelenése után megszakította adását, azóta csak a YouTube videomegosztón követhetőek.

Tarasz Kozak pártja a legfelsőbb bíróságnál kezdeményezi Zelenszkij alkotmányos felelősségre vonását. A frakció társelnöke, Vadim Rabinovics a parlamentben azt mondta, az államfő megsértette a szavazókat, a független Ukrajna történelmében még nem fordult elő, hogy betiltottak volna tévécsatornákat.

Az elnök szóvivője megismételte, a televíziókat nemzetbiztonsági okokból tiltották le, mert az Ukrajna elleni orosz propaganda és háború eszközeivé váltak.

A Viktor Medvedcsuk köréhez tartozó, de hivatalosan Tarasz Kozak nevén futó tévék blokkolásának semmi köze sincsen az Ukrajnában kétségtelenül értéket jelentő szólásszabadság elleni támadáshoz.

Szerinte ezek a tévécsatornák már régen megfeledkeztek az újságírói normákról, nem ellenőrzik a tényeket, és nem ütköztetik a véleményeket.

The post Az ukrán elnök három tévét bezáratott first appeared on 24.hu.


Source: 24 teszt