Az USA legszigorúbb abortusztörvénye kapcsán derült ki, hogy Busy Philippsnek abortusza volt

Felháborító az alabamai abortusztörvény, és még szörnyűbb, hogy azokat is beleveszik, akiket megerőszakoltak vagy vérfertőzéses bűncselekmény áldozatai lettek. Imádkozom mindazon nőkért és fiatal lányokért, akiknek a rendszer miatt kell szenvedniük

– írta Lady Gaga Twitterén, miután az Egyesült Államokban a héten megszavazták Alabama államban az abortusztörvényt, ami totálisan betiltja a terhesség-megszakítást. Annyira, hogy az abortuszt már a fogantatástól sem engedélyezi, még abban az esetben sem, ha a nő nemi erőszak áldozata lett, de akkor sem, ha vérfertőzés következtében lett terhes. Kizárólag abban az esetben engedélyezi a terhesség megszakítását, amennyiben az anya élete veszélyben van. Ha egy orvos Alabamában mégis abortuszt hajt végre, azt 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

(FILES) In this file photo taken on January 18, 2019, anti-abortion activists participate in the "March for Life," an annual event to mark the anniversary of the 1973 Supreme Court case Roe v. Wade, which legalized abortion in the US, outside the US Supreme Court in Washington, DC. - The Alabama senate passed the most restrictive abortion bill in the United States on May 14, 2019, banning any termination of pregnancy and punishing doctors who perform the procedure with life in prison. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Megszavazták az USA legszigorúbb abortusztörvényét

Azt az orvost, aki magzatelhajtást hajt végre, 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

Az USA-ban korábban sem tartották magukban a véleményüket a celebek közéleti kérdésekkel kapcsolatban, most azonban kivételesen sokan szólaltak fel a témában és adtak hangot nemtetszésüknek. Lady Gagán kívül Emily Ratajkowski egy aktfotó mellett fejtette ki véleményét.

Ezen a héten 25 öreg és fehér férfi szavazta meg az abortusz ellenes törvényt Alabamában, még olyan esetek kapcsán is, mint az erőszak vagy a vérfertőzés. Ezek a hatalommal bíró férfiak kényszerítik rá akaratukat nőkre és azok testére, egyfajta börtönbe zárva a kevésbé tehetős élő nőket azzal, hogy megakadályozzák számukra a választás szabadságát, hogy akarnak-e szaporodni vagy sem. Azokban az államokban, ahol be akarják tiltani az abortuszt, jellemzően több fekete nő él. Ez az egész a társadalmi rétegekről illetve a származásról szól, és egyértelmű támadás az emberi jogok ellen. A mi testünk, a mi döntésünk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Emily Ratajkowski (@emrata) által megosztott bejegyzés, Máj 16., 2019, időpont: 9:45 (PDT időzóna szerint)

Felháborodott még Chris Evans és Rihanna is, illetve Busy Philipps színésznő, aki saját műsorában beszélt az abortusztörvényről.

Statisztikák szerint négyből egy nő megy abortuszra 45 éves kora előtt. A statisztikák sokszor lepik meg az embereket, talán ti is úgy ültök most, hogy arra gondoltok; »Nem ismerek egy nőt sem, akinek abortusza lett volna.« Hát, pedig engem ismertek. 15 éves koromban volt abortuszom

– mondta Phillips, aki azzal folytatta, hogy erről most azért beszél, mert kifejezetten félti azon nőket és fiatal lányokat, akik nem dönthetnek a saját testük felett.

A Modern családból ismert Jesse Tyler Ferguson Twitterén azt írta mindezzel kapcsolatban, hogy soha nem gondolta volna, hogy más is akkora csalódást tud neki okozni, mint Donald Trump,

de a törvényt megszavazó 25 fehér seggfej férfi ezt most elérte.

Alyssa Milano pedig egy nagyon egyszerű képpel, illetve két rövid mondattal fejtette ki véleményét:

Ez a lányom. Az ő jogai emberi jogok.

 

Kiemelt kép: Frederick M. Brown/Getty Images


Source: 24 teszt