Barcelonában rendőrökkel csaptak össze futballultrák a vírus miatt

Spanyolország több városában is erőszakba torkolló megmozdulások voltak péntek éjjel; a tiltakozók a koronavírus terjedése miatt újra bevezetett korlátozó intézkedések miatti dühüknek adtak hangot.

Barcelona központjában több száz tiltakozó összecsapott a rendőrséggel. A tiltakozók utcaköveket hajigáltak a rendőrök felé, szemeteskonténereket gyújtottak föl, és barikádokat emeltek.

A rendőrség tizenkét embert vett őrizetbe.

A szerv szerint elsősorban az FC Barcelona labdarúgóklub hírhedt jobboldali szurkolói csoportja, a Boixos Nois felelős az erőszakért.

Spanyolország több más városában, a baszkföldi Bilbaóban, valamint Kasztíliában, Burgos városában és Leónban is hasonló megmozdulások voltak.

Barcelonától délnyugatra, Vilafranca del Penedes városkában százhúsz fiatal azzal a jelszóval, hogy szabadságot szeretne a koronavírus miatti intézkedések alól, megpróbálta megrohamozni a helyi városházát.

Spanyolország a koronavírus-járványtól leginkább sújtott nyugat-európai országok egyike. Az ország 17 régiójából 13 két hétre lezárta a területét.

Katalóniában a hétvégére lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, vagyis senki nem utazhat el arról a településről, ahol lakik. Barcelonában és több más városban emellett éjszakai kijárási tilalom is érvényben van. A tavaszi karantén után ismét bezártak a vendéglátóhelyek, a mozik, a színházak és az edzőtermek.

Kiemelt kép: Boixos Nois

AFP


Source: 24 teszt