Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja

Egy új vizsgálat alapján összeomolhat a világ egyik legmagasabb aktív tűzhányója – írja az IFLScience. A szakértők szerint a folyamat veszélyes földcsuszamlást indíthat be.

A kutatók azt tanulmányozták, hogy előfordulhat-e oldalhiba az ecuadori Tungurahuánál. Az oldalhiba egy kivételesen pusztító esemény, melynek során a tűzhányó egy része beomlik, ami kitörésekhez és földcsuszamláshoz vezethet. Az elmúlt időszak aktivitása miatt jelentősen meggyengült a több mint 5000 méter magas vulkán nyugati fala, ami beomlást idézhet elő.

Eruption of tungurahua volcano at dusk with lava flows.

A Tungurahua az utóbbi években is mutatott aktivitást, a távoli múltban, mintegy 3 ezer évvel ezelőtt ugyanakkor egy katasztrofális kitörést is produkált. Az esemény hatalmas lavinát okozott: a vulkanikus kőzetek, a víz és a hó egy 80 négyzetkilométeres területet borított be.

A kutatók a műholdas felvételeket elemezve megállapították, hogy a Tungurahua nyugati oldala gyorsan deformálódik.

James Hickey, az Exeteri Egyetemhez tartozó Camborne Bányászati Főiskola munkatársa és kollégái attól tartanak, hogy a nyomás növekedése miatt a korábbi kitörésektől elgyengült terület idővel be fog omlani. Bár elképzelhető, hogy a tűzhányó még hosszú ideig ép marad, a csapat szerint érdemes folyamatosan monitorozni az állapotát.


Source: 24 teszt