Csak hébe-hóba van meleg víz Almásfüzitőn, több mint egy hónapja tart a mizéria

Olvasói panaszt kaptunk, hogy Almásfüzítőn, annak is leginkább Nagykolónia városrészén, 750 lakásban bő egy hónapja alig van meleg víz. Az alig azt jelenti, hogy délután, késő délután, amikor hazaérnek az emberek a munkából és lezuhanyoznának, pont akkor nincs meleg víz. Estefelé előfordul hogy megjön, de úgy háromnegyed óráig kell folyatni a csapból a sárga vizet, mire valami meleg és tiszta is jön belőle.

A lakosok igen bosszúsak, hogy már hosszú ideje kénytelenek nélkülözni a megszokott komfortos fürdést, vagy éppen mosogatást. Volt olyan szombat, és vasárnap, amikor 10 és 19 óra között nem volt meleg vizük, de megesett ez hétköznap is. Bő egy hónap után döntött az önkormányzat az ügyben, de nem ígérkezik gyorsnak a megoldás.

Bedöglött az egyik kút

A problémát az okozza, hogy a város vízellátását biztosító három fúrt kút közül a legnagyobba homokbeszivárgás történt, emiatt csökkent a vízkapacitás, és ezért korlátozták a meleg víz használatát – derül ki a polgármesteri hivatal honlapjáról. Eleinte arról volt szó, hogy megjavítják a kutat, és amíg nincs meg a tisztítás és az új szűrőket be nem állítják, addig korlátozzák a melegvíz-szolgáltatást. Az a megállapodás született, hogy a hidegvíz-szolgáltatás folyamatosan működik, míg a melegvíz-szolgáltatást délután (14 és 18 óra között), amikor megnő a fogyasztás, korlátozzák, hogy estére minden lakásban legyen. Az ivóvízellátást az Északdunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV) biztosítja, a meleg vizet pedig a távhőszolgáltató Alfen Kft. juttatja el a lakásokba.

Sajnos víz nélkül nem tudunk meleg vizet szolgáltatni – mondta Galba Ferenc, az Alfen ügyvezetője. Mint megtudtuk, az ÉDV Zrt. február 13-án kérte először  a melegvízszolgáltatás leállítását a vízfogyasztás csökkentése érdekében, ennek van is nyoma az Alfen honlapján. Jellemző volt, hogy rendszertelenül, 4-6-9 órás leállásokat kért a vízművek az egyes napokon a rendelkezésre álló vízkészlet függvényében. Sokszor ezt előre nem jelezték, így a fogyasztókat sem tudta időben tájékoztatni a távhőszolgáltató.

Az ÉDV Zrt. indoklása szerint elegendő vízmennyiség áll rendelkezésre az igények kielégítésére, viszont az önkormányzat és a távhőszolgáltató kérésére, az ivóvíz utánpótlására, a távhőszolgáltató berendezéseinek védelme érdekében csak korlátozottan kerül sor. A víztartályok teljes lefogyásának elkerülése érdekében a távhőszolgáltató, a vízművel és az önkormányzattal egyeztetve korlátozza a melegvíz-szolgáltatást. Ezért vannak tehát szünetek a melegvíz-szolgáltatásban.

Nem tudni, mikor áll helyre a szolgáltatás

Sárga víz azért jön a csapból, mert a melegvízhálózat újraindításakor a vezetékhálózatnak fel kell telnie vízzel és fel kell melegednie, és ez felkavarhatja a csőben lévő lerakódásokat. Galba Ferenc is elismerte, ez nagy kellemetlenséget okoz a fogyasztónál és többlet felfűtési költséget a szolgáltatónál. Arra nem reagált, hogy a meleg víz érkezése előtt kifolyatott sárga vizet leszámlázzák-e majd, vagy sem. Viszont azt írta, hogy a melegvízszolgáltatás szünetelésének időtartamára alapdíjat nem fog számlázni az Alfen Kft.

Az ÉDV Zrt. megkeresésünkre azt írta, folyamatosan egyeztetnek a megoldásról az önkormányzattal és az Alfen Kft.-vel, azt azonban nem tudták megmondani, mikorra lesz folyamatos a melegvízszolgáltatás, mivel ebben nem illetékesek. A közművek önkormányzati tulajdonban vannak, ezért a felújítási, pótlási és beruházási döntéseket az önkormányzat hozza meg, egyeztetve az üzemeltetővel. A mérési munkákat az ÉDV már elvégezte, a felújítás több szakcég bevonását igényli, ezekből pedig kevés van Magyarországon. A cégek a saját leterheltségeik függvényében állnak rendelkezésre. A felújítási munkálatok az önkormányzati döntés után indulhatnak meg – írták magyarázatul.

Lajtos kocsikkal érkezik a vízpótlás

Ezzel most már nincs is gond, mert a testületi döntése megszületett. Almásfüzítő polgármestere, Beró László a 24.hu-nak azt mondta, megtárgyalták a helyzetet az Alfen Kft.-vel és az ÉDV Zrt.-vel, mostanra kiderült, hogy az elromlott kutat nem lehet megjavítani. A végleges megoldás az lesz, hogy előrehozzák a 2022-es csatlakozást a tatabányai karsztvízhez – ismertette a döntést.

A kormány nemrég döntött egy nagyszabású beruházásról: e szerint a komáromi ipari park megnövekedett ivóvízellátását nem a Dunából, hanem a tatabányai karsztvízzel oldják meg, vezetékkel viszik a vizet a vállalatokhoz. Február közepén jelent meg a kormányhatározat arról, hogy idén 393 millió, jövőre 5 milliárd forint központi támogatást kap a projekt.

A jelenlegi rendszer a helyi lágyvizet használja, viszont a tatabányai karsztvíz nagyon kemény, ezért központi lágyításra van szükség a használatához, ami Almásfüzítő számára jelentős, mintegy tízmillió forintos beruházás. Az előkészületek már elkezdődtek, de hogy mikorra lesz meg a beruházás, azt nem tudta pontosan megmondani a polgármester. Addig is a víz pótlására lajtos kocsikkal hoznak lágyvizet más településről és azt a rendszerbe engedve egészítik ki a két működő kút vízkapacitását, hogy legyen ivóvíz és meleg víz is. Délután kettő és hat között továbbra sincs meleg víz, este hattól délután kettőig folyamatosan van. Türelmet kérnek a lakóktól, mint mondta, mindenki azon dolgozik, hogy minél hamarabb legyen újra rendes vízellátás.

A város honlapján azt írják, a testületi döntéssel elfogadott megoldás lehet a leggyorsabb és a legköltséghatékonyabb, bár ez is több hónapig fog tartani.

 

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Czeglédi Zsolt


Source: 24 teszt