Egy híres hacker szerint is szimulációban élünk

George Hotz önvezető autókat fejleszt, és egyébként híres hacker, legutóbb azonban azzal került be a hírekbe, hogy egy austini technológiai konferencián kijelentette: szerinte egy szimulációban élünk. A hacker egészen egyszerűen annyival támasztotta alá az állítását: nincs bizonyíték arra, hogy ne lenne igaz – írja a Futurism.

Ebbe mondjuk nehéz belekötni, és az is biztos, hogy nincs egyedül az elméletével: az összeesküvés-elméleteket gyártó szobatudósokon kívül olyan nagy nevek is gondolkodtak már a dolgon, mint például Elon Musk, aki szerint könnyen lehet, hogy egy The Sims-szerű szimulációban tengetjük a mindennapjainkat. Ő egyébként úgy gondolja, hogy ez nem is nagy baj, mert a valóság, amiben a gépek futhatnak, biztosan unalmasabb és egyhangúbb, mint az, amiben élünk.

Elon Musk, CEO of SpaceX and Tesla, speaks during the International Space Station Research and Development Conference at the Omni Shoreham Hotel July 19, 2017 in Washington, DC. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Elon Musk szerint egy szimulációban élünk

Korábban több fizikus, kozmológus és filozófus is megfogalmazott hasonlót.

A 29 éves Hotz, aki a hírnevét egyébként azzal szerezte, hogy ő volt az első, akinek sikerült feltörnie egy első generációs iPhone-t, mindig őrült ötletekkel állt elő: megígérte azt is például, hogy véget vet a kapitalizmusnak, most pedig azzal hozakodott elő, hogy egy egész vallást kéne felhúzni a szimulációs elméletre. A dolog nem is olyan valóságtól elrugaszkodott, mint gondolnánk, rengetegen vélekednek a valóságról hasonlóan, mint Hotz. Persze arról már nem szól a fáma, hogy mi történne, ha sikerülne kitörnünk ebből a szimulációból, ahogy arról se, hogy tulajdonképpen egy Mátrixhoz hasonló szituációt kell elképzelni, ahol a valóságban is létezünk, csak az agyunk esik csapdába, vagy

egész egyszerűen programok vagyunk egy nagyon hosszú számítógépes játékban. 

„Úgy gondolom, hogy a vallások lennének megfelelők erre a feladatra, az lenne a fő cél, hogy összefogjuk a társadalom a szimulációból való kitörésre törekvését” – mondta a konferencián a hacker.