Gyurcsány Ferenc: Először parlament, először többség, aztán majd kormányfő. Ez a sorrend.

Megszólalt Gyurcsány Ferenc a DK elnöke azok után, hogy tegnap Márki-Zay Péter megnyerte az ellenzéki előválasztás második fordulóját Dobrev Klára előtt.

Gyurcsány Facebook-nyilatkozatában legelőször azt hangsúlyozta, hogy az „ellenzéki előválasztás szabályait közösen csináltuk”, és „nincs kisbetűs rész, el kell fogadni az eredményt.”

Ezt követően főleg arra koncentrált, hogy a DK jelenleg a legerősebb ellenzéki párt. „Az ellenzéki pártok világában nekünk van a legnagyobb delegációnk Brüsszelben, nekünk van a legnagyobb frakciónk a budapesti városházán”, és

most kétség nélkül mondhatom, hogy a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, az egyetlen önmagában is kormányzóképes párt énszerintem az ellenzéki oldalon.

Hozzátette:

Mi ebből a versenyből megerősödve jöttünk ki.

Ezután még mindig nem kezdett Márki-Zay Péterről beszélni, hanem a vereséget szenvedett Dobrev Kláráról beszélt. „Száz ellenzéki szavazóból 43 az egyetlen versenyben maradt párt, a Demokratikus Koalíció jelöltjére szavazott.  43-an szavaztak Klárára százból. Gyerekek, nem kell ezt szégyellni!”

Ezután pedig egy olyan gondolatmenetet fejtett ki, miszerint a parlamenti többséget jelentő képviselői helyek megszerzése most a legfontosabb, mert „ha a parlamentben lesz többség, akkor majd a parlamentnek felelős kormány teheti a dolgát.”

Először parlament, először többség, aztán majd kormányfő. Ez a sorrend.

Márki-Zay Péter nevét ezután sem ejtette ki. „Akkor van esélyünk jövő tavasszal, ha együtt maradunk”- fogalmazott, majd azt mondta, hogy „okosan, felelősen, bölcsen belül dolgozunk tovább, és teszünk egy ajánlatot. Nyilván most már kiegészülve a miniszterelnök-jelölttel.”

Kapcsolódó
Dobrev: Minden erőnkkel a jövőre kell koncentrálni

A Demokratikus Koalíció politikusa az előválasztási vereséget értékelte egy rövid sajtótájékoztatón.

The post Gyurcsány Ferenc: Először parlament, először többség, aztán majd kormányfő. Ez a sorrend. first appeared on 24.hu.


Source: 24 teszt