Hazaküldték, majd csak a nyolcadik kórházban fogadtak egy fiatal agyhártyagyulladásos nőt, aki nem sokkal később meghalt

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő a Facebookon közzétett videóban azt állítja: egy esztergomi édesanya életét „az egészségügyi ellátás leállása miatt nem tudták megmenteni” a koronavírus-járvány alatt.

Martineczné Rezsnyák Regina elmondta, hogy lányának, a 33 éves Reginának nem volt krónikus betegsége, április 22-én este azonban fejfájásra, szemgödri fájdalomra panaszkodott. Később belázasodott, de nem köhögött. Hívták a körzeti orvost, aki jelezte, hogy elvégeznek egy koronavírustesztet a kétgyermekes, 33 éves anyán. Ez azonban napokig nem történt meg, Regina egyre rosszabbul lett, sugárban hányt, szédült, magas láza volt. Anyja, aki csaknem negyven évet dolgozott az egészségügyi ellátásban, azt mondja, a tünetek már ekkor agynyomás-fokozódásra utaltak.

Regina napokkal később került csak kórházba, miután a mentők 48 óra után sem jöttek tesztelni, és érdeklődésükre azt mondták, a nő adatai elvesztek a rendszerből. A házi orvos közbenjárására végül megérkezett a mentő, előbb Székesfehérvárra indultak vele, de ott nem fogadták, Regina így végül három nap fekvés után a tatabányai kórház sürgősségi Covid-osztályán kötött ki. Koronavírustesztje negatív lett, viszont édesanyja elmondása szerint a tüneteivel nem foglalkoztak, a vérnyomását sem mérték meg, nem vizsgálták ki rendesen. Még aznap hazaküldték, állapota tovább romlott, a láza 40 fok volt és elviselhetetlen fejfájás gyötörte. Április 27-én újra mentőt hívtak hozzá, akkor már mindenki számára világos volt, hogy Reginának súlyos agyhártyagyulladása van – mondta az édesanyja.

A székesfehérvári mellett azonban hat budapesti intézmény sem fogadta, így végül 117 kilométert utaztatták, Balassagyarmatig, ahol hajlandók voltak ellátni az egyre rosszabb állapotban lévő Reginát, aki nem sokkal később lélegeztetőgépre került, majd május 1-jén belehalt az agyhártyagyulladásba.

Martineczné Rezsnyák Regina azt állítja: lánya betegség gyógyítható lett volna, ha időben diagnosztizálják, és időben orvos elé kerül. Regina egy hétéves és egy öt hónapos gyermek édesanyja volt.


Source: 24 teszt