Homofóbia és magyargyűlölet Romániában

Ez derül ki az ActiveWatch jelentéséből, amely a közbeszédben megjelenő legszembetűnőbb problémákat gyűjtötte össze. Az Agerpres alapján a Maszol.ro arról ír, hogy az intoleráns diskurzus és a gyűlöletbeszéd minden formáját beemelték a kutatásba, nemcsak azokat, amelyek szankciókat vonhatnak maguk után, hanem azokat is, amelyek társadalmi csoportok (nemzeti, vallási,  szexuális kisebbségek stb.) elutasítására ösztönöznek.

A kutatás eredményeinek összesítésénél arra a következtetésre jutottak, hogy a magyarok és a szexuális kisebbségek voltak az intoleráns diskurzus és gyűlöletbeszéd fő célpontjai.

Sokszor politikusok használtak sértő kifejezéseket, valószínűleg anélkül, hogy tudatában lettek volna ennek. Továbbra is vannak szélsőségesen antiszemita megnyilvánulások.

Amióta a sajtó figyelme elfordult a menekültkrízisről, az iszlámellenes és menekültellenes diskurzus is csökkent, de nem szűnt meg teljesen.

Image: 73868733, A korm·ny ˙jabb plak·tkamp·nyt indÌtott 2019. febru·rban "÷nnek is joga van tudni, mire kÈsz¸l Br¸sszel!" felirattal, Soros gyˆrgy Ès Jean-Claude Juncker arckÈpÈvel., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Itt a legfrissebb romániai gyűlöletkutatás

Meglepő a határtalan a „sorosozás” és a magyarok elleni bizalmatlanság.

A jelentés szerint ugyanakkor egyre többen vesznek részt olyan nyilvános megmozdulásokon, amelyek a sokféleség elfogadását hirdetik.

A kultúra fontos szerepet játszik a sokszínűség népszerűsítésében és a társadalmi intolerancia tudatosításában. A család meghatározását célzó referendum kapcsán jelentős számú közéleti személyiség nyilvánította ki, hogy támogatja az LMBTQ közösséget

– magyarázza a dokumentum.

Az ActiveWatch szerint a gyűlöletbeszéd szankcionálására felhatalmazott hatóságok közül az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) járt el a legtöbb panasznál, felgyorsult a döntéshozatal folyamata és jelentősen megnőtt a kirótt bírságok összege.

A tanulmány arra is kitér, hogy a sportszövetségeknek javítaniuk kell a sportrendezvényeken tapasztalható gyűlöletbeszédek elleni fellépésükön, ugyanakkor a sportot a sokféleség népszerűsítésére kellene minél hatékonyabban felhasználni.

Danger on the street. Blue flasher on the police car at night.
Román nacionalista felirat és horogkereszt a magyar iskolán

A bukaresti Ady Endre Lícium kerítését a Dinamo ultrái fújhatták le. 


Source: 24 teszt