Koronavírus ellen bárki fertőtleníthet, de csak ha engedélyezett és tényleg virusölő szert használ

Ahogy a vírus teret nyer, egyre több helyen és több alkalommal lesz szükség szakszerű fertőtlenítésre, hogy megakadályozzuk a járvány továbbterjedést. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is azt tanácsolja, hogy otthonunkban rutinszerűen tisztítsuk a gyakran megérintett felületeket (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, vécék, csapok, mosogatók és mobiltelefonok), illetve hogy naponta fertőtlenítsük a gyermekek által használt játékokat, eszközöket.

Ebben a helyzetben hasznos lehet tudni, hova fordulhatunk, ha magánemberként, vagy intézményként szakszerű fertőtlenítést rendelnénk. Különösen, hogy már néhány olyan esetről is jött hír, hogy csalók környékezik meg az időseket koronavírus ellen hatásosnak mondott szerekkel, fertőtlenítés felajánlásával, és hogy a fogyasztóvédelem lekapcsolta a koronavírus elleni autófertőtlenítést reklámozó vecsési céget is.

Külön engedély nem kell a takarításhoz, fertőtlenítéshez

Mint az NNK-tól megtudtuk, nem kell külön engedély ahhoz, hogy valaki fertőtlenítést végezzen, a takarítócégekre, takarítási vállalkozásokra számíthatunk ez ügyben. Viszont nem használhatnak akármilyen vegyszert.A koronavírus miatti takarításhoz engedéllyel rendelkező virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszereket kell alkalmazni, abban a koncentrációban, és annyi behatási idővel, ahogy azt az adott fertőtlenítőszer használati utasításában jelzik.Ez kell ugyanis ahhoz, hogy a vírusölő hatás valóban érvényesüljön. A cégek, a munkáltatók akár az eddigi takarításra szerződött szolgáltatóikkal is elvégeztethetik a fertőtlenítő takarítást, ugyanakkor a kórházakban a kórházi szerződött takarítószolgáltatóknak kell elvégezni ezt – tette hozzá az NNK.

Az otthoni fertőtlenítésre ugyanezek az általános szabályok vonatkoznak: a lakosság az elérhető engedélyezett termékekkel betartva a koncentrációt és a behatási időt szintén elvégezheti a takarítást.

Kerestük az engedélyezett fertőtlenítőszerek listáját is, de 2018-as volt a legfrissebb, amit felleltünk, az OEK oldalán. (Az OEK beolvadt az NNK-ba.) Az NNK oldalán nem találtuk ezt az információt, de kértük, küldjenek linket – amint megérkezik, frissítünk. Takarítással foglalkozó szakemberektől viszont úgy értesültünk, nincs a 2018-asnál frissebb lista, ami azért kissé megnehezíti, hogyan döntsük el, engedélyezett szerrel van-e dolgunk.

Erre ügyeljünk a fertőtlenítésnél!

Kiemelten fontos főleg az intézményekben, üzemekben, hogy napjában többször is fertőtlenítsék azokat  a felületeket, melyeket kézzel gyakran és sokan érintenek (mint az ajtókilincs vagy a villanykapcsoló). Ezen felületek fertőtlenítésére az NNK az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítőket, illetve a fertőtlenítő kendőket javasolja.

A takarításhoz, fertőtlenítéshez használt textíliákat is fertőtleníteni kell. A pamutszálas textíliát 90–95 Celsius-fok hőmérsékleten kell kimosni, általános mosószer alkalmazásával. Ebben az esetben a fertőtlenítő hatást a magas hőmérséklet biztosítja. A kevert szálas (tehát műanyagot is tartalmazó) takarító textíliákat alacsonyabb hőmérsékleten lehet csak kimosni, engedélyezett fertőtlenítő hatású mosószerrel.

Új protokoll a profi takarítóknak

Az intézményi takarítóknak, takarítócégeknek lehet hasznos az a szakmai protokoll, amelyet Ritz Tibor tisztítástechnológiai szakértő készített. Az összeállítás a vírusfertőzés tisztástechnológiai megelőzéséhez, a fertőzött területek előzetes fertőtlenítéséhez, a fertőtlenítő takarításához és a záró fertőtlenítéséhez tartalmaz ajánlásokat, és ezt tovább bővítik majd. A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség (HFMS) pedig hétfőn online szemináriumot és konferenciát tartott a témában a szakember közreműködésével.

Lehet hirdetni a fertőtlenítést, de megtéveszteni nem szabad

Nagy port vert fel annak a vecsési autómosónak az esete, amely a kerítésére kifüggesztett molinón hirdette, hogy 15 ezer forintért vállal koronavírus elleni fertőtlenítést. Amire akár szükség is lehet. Miután az erről készült kép elterjedt a közösségi médiában, a cég ellen megtévesztés gyanúja miatt indított eljárást a fogyasztóvédelmi hatóság. A fogyasztóvédelemért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) azt nem sikerült megtudnunk, hogy a vecsési autómosónál pontosan mi volt a gond a fertőtlenítés reklámozásával.

Úgy tűnik azonban, fertőtlenítést hirdetni önmagában nem bűn. Az ITM megkeresésünkre azt írta, ha a piacon működő egyes cégek hagyományos takarítási szolgáltatásuk mellett fertőtlenítést is vállalnak, az rendben van, önmagában nem jogellenes, és szabadon reklámozható is. Viszont a kereskedelmi kommunikáció nem lehet megtévesztő.

Így például nem hirdethető általános takarító munka úgy, mintha az bármiféle hatással lenne a koronavírusra, eredményesen védene ellene. A fogyasztóvédelmi hatóság ilyen esetben eljárást indít, és ha a cég a vírusirtó hatást nem tudja igazolni, akkor megtévesztés miatt szankcionálja a vállalkozást. A hatóság egyébként az idevágó jogszabály szerint csak a megrendelő magánszemély fogyasztó és a hirdető vállalkozás közötti jogviszonyban járhat el, cégek közötti ügyekben (például egy irodaház takarítása, fertőtlenítése esetén) nem.

Azt javasolják, hogy ha takarító, fertőtlenítő szolgáltatást rendelünk, azt körültekintően tegyük, nézzük meg a kiválasztott cég referenciáit. Végezetül hangsúlyozzák, a fogyasztóvédelem a fokozott ellenőrzésekkel nemcsak a vásárlókat, a szolgáltatások igénybe vevőit, hanem a jogkövető, tisztességes vállalkozásokat is védi.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba


Source: 24 teszt