Közel a világvége: fogyóban a juharszirup Kanadában

Kanada szép ország és sok mindenről ismert, de azzal talán senki nem vitatkozik, hogy a legismertebb kulináris exportcikke a juharszirup. Ennek tükrében teljesen jogos a világvége hangulat, ha már az ő készleteik is fogyóban vannak.

Erről számolt be ugyanis a Quebec Maple Syrup Producers (QMSP), a világ legnagyobb juharszirupgyártója. A BBC szerint a szervezet, hogy enyhítse a globális hiányt, 22 millió kiló szirupot szabadított fel a vésztartalékaiból, a teljes készlet közel felét. Három éve nem volt példa arra, hogy hozzá kelljen nyúlni a tartalékokhoz, arra pedig, hogy ekkora mennyiséget szabadítsanak fel egyszerre, talán soha.

A QMSP munkatársa mindenesetre igyekezett lehűteni a kedélyeket, kifejtve, hogy pontosan azért halmoznak fel ennyi vésztartalékot, hogy a juharszirup soha ne fogyjon el, és garantálják, hogy soha nem is fog.

2021 világszerte 183 millió kiló juharszirupot termeltek a gyártók, aminek közel harmada, 60 millió kiló Quebec erdőiből származik. A készletkiesés egyik előidézője a szokásosnál enyhébb időjárás volt, mivel a juharfákat nedvét csak akkor lehet lecsapolni, ha éjszaka fagypont alatti, nappal fagypont feletti a hőmérséklet. Idén erre a szokásosnál kevesebb példa akadt.

Pánikra mindenesetre nincs ok, de már csak a fenntarthatóság miatt is ajánljuk mindenkinek, hogy holnap egy kicsivel kevesebb löttyintsen majd a reggeli gofrijára.

The post Közel a világvége: fogyóban a juharszirup Kanadában first appeared on 24.hu.


Source: 24 teszt