Közel négy évtized fegyházra ítélték a göncruszkai idős asszony gyilkosait

Közel negyven év fegyházra  ítélte a Miskolci Törvényszék azt a három férfit, akik úgy megvertek egy idős asszonyt Göncruszkán, hogy az később belehalt a sérüléseibe.

A vádlottak egymástól függetlenül kaptak tippet arra, hogy a 81 éves idős nőnek nagyobb értékű ékszerei vannak, melyeket meg lehet szerezni. 2017 szeptember közepén az éjjeli órákban indultak hárman Göncruszkára. Megállapodtak, hogy ha az idős nő felébred, úgy akár meg is ölik, hogy ne tudja felismerni és azonosítani őket.

A házba nehezen jutottak be, mert a kulcsra zárt ajtót csak erőszakkal tudták befeszíteni. Miután bementek egyikük az előszobában figyelt, míg társai kutatni kezdtek. A zajra felébredt az idős asszony és kérdőre vonat a férfiakat. Egyikük hozzá lépett, és ököllel olyan súlyosan bántalmazta, hogy a nő a földre zuhant. Védekezni ekkor már nem tudott, az életéért küzdött.

Az elkövetők az eszméletlen nyugdíjasról levették arany fülbevalóját, arany nyakláncát és gyűrűit, majd a tévét is magukhoz véve távoztak a lakásból. A bántalmazás következtében a nő olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy a szakszerű orvosi ellátás ellenére, pár nap múlva a kórházban meghalt.

A vádlottakat pár napon belül elfogták, és letartóztatásba kerültek. Korábban valamennyiüket elítélték már lopások miatt. Visszaesőnek illetve többszörös visszaesőnek minősültek.

A három férfit emberölés elkövetése miatt találta bűnösnek a törvényszék, melyért az I. rendű vádlottat 16 év, a II. rendű vádlottat 13 év, míg a III. rendű vádlottat 10 évfegyházra, továbbá fejenként 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A II. és III. rendű vádlottak vonatkozásában a kiszabott büntetés mértékének meghatározásában fontos szerepet játszott, hogy a konkrét bántalmazásban ugyan nem vettek részt, semmit nem tettek azért, hogy megakadályozzák a bántalmazást. A tetteseknek az eljárás során keletkezett több, mint 6 millió forintos perköltséget is meg kell fizetniük.

A bíróság ítélete nem jogerős. Az ügyész és az I. rendű vádlott védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn. A három elkövető és a másik két védő fellebbezett a döntés ellen. A büntetőügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.


Source: 24 teszt