Kulka János: Haldokolnom kellett, ugyanúgy, mint a valóságban

Valójában mindenkit, aki ismeri, szereti, egyetlen dolog érdekel igazán, muszáj tehát megkérdeznem: hogy van?

Jól vagyok.

Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című filmjével tér vissza majd a vászonra. Színpadra nem akar állni, világos, hogy miért, a film ilyen szempontból miért más?

A betegségem nem teszi lehetővé, hogy színpadra álljak. Elfelejtem a szövegemet. Ez a filmen persze áthidalható. Megváltoztam. Most valahogy idegenül hat az, hogy „színész”. Elővettem néhány korábbi színpadi szövegemet és olvasgattam őket. Nem emlékszem a régi szerepeimre, pedig nagyon jó fejem volt a szövegtanuláshoz. Most meg úgy vagyok ezzel: „Micsoda? Ez én vagyok?!”

Mivel győzte meg az X produkció, a rendező, a szerep, miért vállalta el a filmet?

Ujj Mészáros Károly először 2011-ben keresett meg, akkor még a Liza, a rókatündér forgatókönyvével. Nekem szánta Henrik szerepét, de nem vállaltam. A Halál, azaz Toni Tani szerepének jobban örültem volna… Aztán 2016-ban a Magyar Filmdíj gálán a Vígszínházban találkoztunk futólag, és Károly már akkor megsúgta, hogy direkt nekem írt egy szerepet a következő filmjébe. Döbbenetes, hogy a szerep már akkor néma szerep volt, így a későbbi betegségem miatt semmit nem kellett megváltoztatni benne, nem kellett átírni.

Hogy nézett ki a forgatás? Mennyire volt szoros a tempó?

A forgatás csodálatos emlék a számomra! Nem volt szoros a tempó. Mindenki nagyon odafigyelt rám. Egy hatalmas házban forgattunk, ott előkészítettek nekem egy pihenőszobát, ahová bármikor visszavonulhattam.

Mit élvezett legjobban a munkában?

Az nagyon jólesett, hogy Károly végtelenül kedves és gondoskodó volt. Ez sokat segített abban, hogy ösztönösen tudtam játszani. Az különös volt, hogy a szerep szerint is beteg voltam, haldokolnom kellett, ugyanúgy, mint a valóságban is megtörtént velem. Amikor ezzel először szembesültem, sírtam.

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színmûvész (j) és Ujj Mészáros Károly rendezõ (b) az X. címû skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 elsõ felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Ujj Mészáros Károly rendező és Kulka János az X. című skandináv típusú krimi forgatásán
Fotó: Kallos Bea / MTI

Azt tudjuk, hogy sok a titok a film körül, de amit elmesélhet a sztoriról és az általa játszott karakterről, azt örömmel hallanánk.

Az általam játszott karakternek, mondhatjuk, hogy olyan a sorsa, mint egy pokoljárás. Rengeteget szenved, egy furcsa vezeklésen megy keresztül. Fizikailag cseppet sem volt egyszerű dolgom a szerep megformálásakor. Fizikailag megterhelő feladat volt, de jól bírtam. De hogy kit alakítok és mi történik a karakteremmel, az jobb, ha majd csak a filmből derül ki!

Egy olyan nagy projekt, akkora munka, mint az X, segíti a gyógyulást?

Igen, gyógyított. Azzal, hogy izgultam, és emiatt felszívtam magam. Nagyon élveztem! Azóta pedig lassan, de fejlődőm.

Ez egy krimi, sőt, az alkotók a skandináv krimikhez hasonlítják. Ebből mit tapasztalt a forgatáson, hogy jön létre például az a sötét, karcos hangulat? Az ön munkájára hogy hat?

Amit az előbb mondtam a pokoljárással, az erre a kérdésre is válasz. A borongós hangulat megteremtéséhez persze nagyon sokat hozzátesznek a film zörejei, a zene, a szűrők, a fényelés, de ezek nem feltétlenül színészi kérdések. Kiemelném az operatőrt, Szecsanov Martint, ő remekül végezte a dolgát! De mi, színészek nem úgy dolgozunk, hogy „na, ez most egy borongós film!”, hanem eljátsszuk az adott jelenetet, azt a feladatot, amit a rendező kér tőlünk.

Ujj Mészáros Károly mennyire vezette szorosan vagy mennyire érezte magát szabadnak?

Ötven-ötven százalék. Engedelmeskedtem neki és teljesen átadtam magam a feladatnak. Ez egyáltalán nem esett nehezemre. Ebben nem változtam. Mindig is alázatos voltam, a színpadon is. Igaz, akkoriban szorongásból tettem és megfelelni akarásból. Borzasztó volt! Mindig rettegtem, hogy tudom-e a szövegemet. Ebből persze kívülről semmi nem látszott. De megvilágosodtam! Eltűnt belőlem a szorongás, és ez csodálatos!

Nemrég a Klubrádióban a logopédusával együtt nyilatkozott, ő a forgatás alatt is segítette?

Varga Sarolta a kórházban, az intenzív osztályon az első perctől kezdve foglalkozott velem. Akkoriban heti 3-4 nap is találkoztunk, most már csak hetente egyszer.

Nemrég a arról beszélt, hogy a betegsége elhallgatott téma az egészségügyben, nincsenek statisztikák, és így tovább.

Évente ötvenezer ember kap stroke-ot ma Magyarországon. Erről hallgatnak. Afázia?! Arról pláne. Nem lehet tudni, hogy ma Magyarországon hány afáziás beteg van. Nagyon sajnálom ezeket az embereket. Beteg vagyok, afáziás vagyok. Ugyanakkor nagyon sokat fejlődött a beszédem, és remélem, ez erőt adhat másoknak is. Az afázia mostohagyerek. Az emberek nem tudnak arról, hogy a beszédüket is elveszíthetik, és azt sem, hogy az afáziás betegek intellektusa ép marad. A beteg nem azt nem tudja, hogy mennyi négy meg négy, hanem azt nem tudja mondani, hogy nyolc. Aztán – épp abból adódóan, hogy a beszédük, az önkifejező eszközük sérült – az afáziás betegek nem tudják úgy képviselni az érdekeiket, mint például a mozgássérültek. Ezért azon gondolkodom mostanában, hogyan lehetnék a hozzám hasonló helyzetben lévő emberek nagykövete.

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színmûvész (k) és Szecsanov Martin operatõr Ujj Mészáros Károly X. címû skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 elsõ felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Kulka János színművész és Szecsanov Martin operatőr Ujj Mészáros Károly X. című filmjének forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. 
MTI Fotó: Kallos Bea

Mik a lehetőségei egy stroke-on átesett betegnek, hogy elinduljon a rehabilitáció útján?

Stroke után a rehabilitáció gyógytornával  kezdődik. Ha van az osztályon logopédus, akkor párhuzamosan megindul az afázia terápia is. Az osztályról kikerülve „elengedik az afáziások kezét”, abbamarad a  beszéd-rehabilitációja, ami pedig sokak számára fontos lenne.

Hogy találta a szakembert, aki segítette? És még mi segített? A humor a rádióinterjú alapján például egész hangsúlyosnak tűnik.

A testvérem, Janina segített megtalálni a szakembereket. A humor, a kutya és az élet szeretetet sokat segített.

Egy tízes skálán mennyire unja, hogy folyton a stroke a téma? 

Egyáltalán nem zavar, ha erről kérdeznek. Kicsit tanácstalan vagyok még, hogy pontosan hogyan, de azt elhatároztam, hogy szeretnék az afáziások szószólója lenni.

Utólag hogy látja, megelőzhette volna bármivel a betegséget? Van-e bármi, amit tanácsolna másoknak megelőzendő a stroke-ot? Kik a veszélyeztetettek?

Akkoriban rengeteget dolgoztam, éjszakai forgatás, színház, próba, a stressz valószínűleg hozzájárult a stroke kialakulásához. Mindenkinek azt tanácsolnám, hogy csökkentse a stresszt az életében, illetve fontos, hogy az ember megtanulja kezelni a feszültséget. Ha felmegy az ember vérnyomása az egekig, akkor sajnos kaphat az ember stroke-ot, főleg, ha ez gyakran megtörténik. A magas vérnyomásban szenvedők veszélyeztetettek, illetve a magas koleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek is hajlamosító tényezők. Meg kell tanulni levezetni a feszültséget. Én megnyugodtam, már nyugodt vagyok.

Kiemelt kép: Kallos Bea / MTI


Source: 24 teszt