Különös jeleket fogtak a Naprendszer peremén

A szakértők egy ideje gyanakodnak arra, hogy egy sűrű hidrogénfal fekszik a Naprendszer és a csillagközi űr határán. A New Horizons missziója során feltételezhetően ezen struktúra UV-sugárzását mutatta ki – számol be a Science Alert.

Bár az űr nyomása meglehetősen kicsi, azért érzékelhető. A napszél például meglehetősen távolra képes eljutni az űrben, egy bizonyos ponton azonban túlságosan elgyengül ahhoz, hogy tovább haladjon.

Ez a határ az úgynevezett heliopauza.

Elméletileg ezen régióhoz elérve a semleges hidrogénatomok sebessége látványosan lecsökken, és a részecskék így felhalmozódnak, egyfajta hidrogénből álló forgalmi dugót alakítva ki.


Felébredt a Naprendszer pereme felé száguldó űrszonda

A New Horizons 2019. január 1-én történelmi manővert fog végrehajtani.

2007 és 2017 között a New Horizons észlelte az úgynevezett Lyman-alfa vonal UV-sugárzását. Ez az a terület, ahol a Napból származó fotonok a hidrogénatomoknak ütköznek. Az űrszonda azonban egy titokzatos, jóval távolabbi forrást is kimutatott. Ugyanezen jelet 30 évvel korábban a Voyager is azonosította.

A felfedezésre a legjobb magyarázat a feltételezett hidrogénfal.

Az érintett régió valahol a csillagközi szél és a napszél találkozásának közelében alakulhatott ki.

A hidrogénfal azonban csak egy lehetséges válasz. Ahhoz, hogy alaposabban megismerjék a különös forrást, a New Horizonsnak további adatokat kell gyűjtenie.

A közeljövőben bizonyosan nem leszünk képesek közelről vizsgálni a régiót. A Voyager-1 már rég túljutott a heliopauzán, a Voyager-2 pedig csak valamikor 2030 előtt fog megérkezni a területhez. A New Horizons valamivel később juthat el a heliopauzához, a kutatók azonban bíznak benne, hogy ekkor még képes lesz elemzéseket végezni.

Kiemelt kép: Thinkstock


Source: 24 teszt