Laborban nyomtatott koronavírussal is lehetne világjárványt okozni

Kutatók világszerte nyomtatják jelenleg a koronavírust (COVID-19), hogy laboratóriumi körülmények között kutathassák anélkül, hogy fertőzésveszélyben lennének. A szakértők megnyugtatásul a The Verge újságírójával közölték, hogy ezeket a vírusokat úgy gyártották, hogy nem fertőznek, így ha ki is kerülnének a laborból, nem lenne belőle világjárvány. A koronavírus természetes formája által okozott fertőzésben már több mint ezren hunytak el.

A kutatóknak sokkal gyorsabban sikerült szintetizálni és háromdimenziós nyomtatással újragyártani a koronavírust, mint például a 2002-ben kitört SARS  vírust, akkor ugyanis ehhez a folyamathoz hónapokra volt szükség. Bár az orvostudomány számára ez jó hír, és akár gyorsabb vakcina kifejlesztéséhez is vezethet, a technológia fejlődése aggasztó – írja a Futurism.

Kép: Getty Images

Pár évvel ezelőtt például kanadai kutatóknak sikerült laborban létrehozniuk lóhimlőt, ami fertőzött is – ez a fekete himlő egy rokona, utóbbi több száz millió embert ölt meg, mielőtt kifejlesztették rá a védőoltást. Ha a koronavírust is úgy nyomtatták volna, hogy fertőzhessen, már nem lenne ennyire biztonságos kutatni rajta.

Szakértők szerint a jövőben a technológia akár arra is használható lehet, hogy terroristák gyártsanak vele pusztító vírusokat, de Emily Leproust, a nyomtatott koronavíruson dolgozó Twist Bioscience vezérigazgatója emlékeztet: a természet a legnagyobb bioterrorista, a természetesen formálódó vírusoktól jobban érdemes félni.