Minden tizedik diák külföldi a magyar felsőoktatásban

A 2017/2018-as tanévben összesen több mint 30 ezer külföldi tanult a magyar egyetemeken, azaz minden tizedik diák más országból érkezett a hazai felsőoktatási rendszerbe 

– írja a Népszava. Az újság cikke szerint öt év alatt másfélszeresére nőtt a külföldi hallgatók száma, a 2010/2011-es tanévhez képest meg egyenesen megduplázódott. (Az újság szerint az előző év adatai még nem publikusak, az Oktatási Hivatal pedig nem válaszolt a kérdésükre.)

A legtöbben Németországból jönnek ide, ám a hallgatók kétharmada úgynevezett harmadik országból, azaz az Európai Unión kívülről érkezik ide. A csúcstartók Kína és Irán. Ugyanakkor a szomszédos országokból csökken a „forgalom”: Szlovákiából és Romániából körülbelül feleannyian jönnek, mint tíz éve.

Arra már korábban rámutatott a G7 cikke, hogy ahol a diákok 13-14 százaléka külföldi, ott az intézmény bevételeinek 20 százalékát is kiteszi az ő tandíjukból származó összeg. Ebből a pénzből pedig az egyetemek képesek fenntartani versenyképességüket, például az oktatóknak adott bérkiegészítéssel.

Kiemelkedő a külföldi hallgatók száma a magyarországi orvosképzésben, ennek is köszönhető, hogy

Pécsen a diákok 20 százaléka külföldi.  

Kiemel kép: Marjai János / 24.hu


Source: 24 teszt