Orbán megadta a Brüsszel által kért a garanciát, jöhet az uniós kölcsön

A magyar kormány megadta a Brüsszel által kért állami garanciát, így elvileg folyósítható Magyarország számára is uniós kölcsön kedvező feltételek mellett a koronavírus-járvány miatt hirtelen megemelkedett közkiadások finanszírozására – írja az Mfor a Magyar Közlönyben megjelent rendeletre hivatkozva.

A szöveg szerint Orbán Viktor felhatalmazta Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy aláírja a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti, a COVID-19-járvány miatt felmerülő szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz létrehozásáról szóló önkéntes garanciavállalási megállapodást.

Az Mfor összefoglalója szerint az Európai Unió Tanácsa elfogadott egy rendeletet a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszközről, amelynek keretében akár 100 milliárd euró összegű kölcsön folyósítható a tagállamoknak. Ez lehetővé teszi, hogy a tagállamok pénzügyi támogatást igényeljenek az olyan állami közkiadások  finanszírozásához, amelyek a 2020. február 1. óta a válság okán bevezetett nemzeti intézkedések nyomán jelentek meg. Ilyenek például a csökkentett munkaidős rendszerek.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu


Source: 24 teszt