Orbán miatt egy jótündér sem tudna segíteni az egészségügyön

A Klubrádiónak Mihályi Péter azt mondta, a kormány valójában nem akarja átszervezni az egészségügyet, mert a terület Orbán Viktort nem érdekli. Az egészségügyi közgazdász szerint 8-9 éve nincs komoly reformterv, néha bedobnak szlogeneket, érdemben azonban nem történt semmi. Nem is fog.

A reformhoz nem is annyira a pénz, mint koncepció és bátorság hiányzik. Ahhoz viszont kellene egy szakmailag hiteles ember.

A mai hatalmi felállásban minden azon múlik, Orbán Viktor akar-e valamit. Lassan egy évtizede kormányoz. Az van, amit ő akar, de ő nem ért az egészségügyhöz, nem is érdekli, így minden miniszter és államtitkár biodíszlet csak. Kásler Miklós is, amíg hagyják.

Budapest, 2018. október 12.
Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere beszél a Medicina konferencián a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. október 12-én. A tanácskozást a Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás és Konferencia második napján rendezték.
MTI Fotó: Soós Lajos
Kásler: A változások elsősorban nem a kormányon múlnak

A miniszter azt mondta, amit eltervezett, azt végigviszi.

Az embereket az egészségügynél jobban érdeklik a fizetések, az árak és a munkanélküliség. A kormányfő érzelmi politizálással, nacionalista gondolatokkal tökéletesen maga mellé tudja állítani azokat, akikre szüksége van – tette hozzá. A kormányzat nem akar lépni, más konfliktusokat generál Orbán Viktor „európai szinten harcol, ez a passziója”.

Ha egy jótündér odavarázsolna három szuperkórházat három pontra, ahová Orbán odabök, és fizetni se kellene értük, az sem orvosolná az egészségügy gondjait,  Sőt, mivel nem lenne ember a működtetésükhöz, csak növelné az anarchiát. Nem számít, hogy jövőre 6 százalékkal többet szánnak az egészségügyre. Mihályi Péter megismételte, a rendszer értelmes átszervezése és egy normális biztosítási reform nélkül nem lesz változás.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs


Source: 24 teszt