Sem Pécs, sem az „ellencég” nem áll helyt az átcsábított Zsolnay-dolgozókért

115 volt dolgozó több mint 23 millió forinttal tartozik a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-nek, miután februárban jogerős ítélet mondta ki, hogy jogellenes volt a tömeges rendkívüli felmondásuk. Korábban Páva Zsolt pécsi polgármester ígérte, hogy jótállnak az átcsábított dolgozókért, és az önkormányzat által létrehozott, majd az angliai székhelyű China Rose cégcsoport tulajdonába került „ellencég” is közölte, hogy nem hagyják cserben munkavállalóikat. Ám a Zsolnayhoz eddig csak az a pénz érkezett meg, amit néhány volt dolgozó maga utalt el. Erről a Szabad Pécs ír.

A pécsi önkormányzat 2016-ban lényegében megpuccsolta a Zsolnayt. A Népszava korábbi cikke szerint a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Paár Attila tulajdonában levő WHB féláron megvásárolta a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 416 millió forintos lejárt hitelét az állami Magyar Fejlesztési Banktól, majd követelte az adósság törlesztését. A fideszes vezetésű önkormányzat, arra hivatkozva, hogy meg akarják menteni a felszámolással fenyegetett porcelángyár másfél évszázados termelési kultúráját, megalapította a Ledina Kerámiát, és a 145 Zsolnay-dolgozóbál átcsábított 118-at.

Csakhogy a Zsolnay mégsem omlott össze, a cég többségi tulajdonosa ugyanis kifizette a tartozást. Egyébként amikor 2013-ban Bachar Najari megvette a céget a várostól, Pécs fideszes vezetői a Népszava-cikk szerint ígéretet tettek arra, hogy kijárják a tartozás elengedését.

A februári bírósági ítélet szerint a Zsolnay-dolgozók tömeges felmondásában megjelölt indok nem volt valós, vagy nem tudták a valóságtartalmát hitelt érdemlően bizonyítani. Az „ellencég” azóta már átalakult: a Ledina Épületkerámia Kft. a jogutód, és létrehoztak egy Pécsi Kerámia Kft-t is, miután kiderült, hogy a Ledina Kerámia nem indulhat uniós pályázatokon. Az újabb cég dolgozókat vett át, ám a Szabad Pécs cikkéből az is kiderül, hogy a Fővárosi Törvényszék egy héttel ezelőtti végzésében megállapította a Pécsi Kerámia Kft. fizetésképtelenségét, és elrendelte a felszámolást.


Source: 24 teszt